PostHeaderIcon Kako graditi?

Upute za građenje u prividnoj stvarnosti


Želite li i vi nešto sagraditi?


Najljepša je stvar u aktivnim svjetovima je da su ih izgradili sami korisnici, pa je tako i sa našim hrvatskim naseljima. Nakon što skinete besplatni 3D browser sa lokacije http//:www.activeworlds.com predlažemo vam da razgledate već izgrađene svjetove Hrvatska, Span, Zadar i Nadareni kao i hrvatsko naselje Akram u svijetu Alphaworld (AW) na lokaciji aw 322s 699e u galaksiji ActiveWorlds. Pogledajte i obrazovnu galaksiju Eduverse. U svijetu "Span" se još uvijek nalazi ponešto prostora za nove građevine pa je građenje omogućeno. (Ako ste uključeni u neki od tečajeva ili igraonica za nadarenu djecu koje organizira centar „Bistrić“ lozinku za gradnju zatražite na adresi This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ). Udaljite se od centra koji je zaista prenapučen i kada ugledate neku praznu livadu, možete započeti sa svojom gradnjom što je vrlo jednostavno jer se za građenje koristi  oko 9000 ranije definiranih objekata i najrazličitijih trodimenzionalnih oblika i ploha koji se nalaze na serverima našeg donatora, tvrtke SPAN. Popis objekata možete vidjeti ovdje.

Kako početi?

Ako desnom tipkom miša kliknete na bilo koji objekt, pojaviti će se prozor "Object Properties" na kojem možete vidjeti naziv objekta i njegova svojstva. Odabrani objekt (na našoj slici objekt news1.rwx) biti će okružen žutim linijama (vidi sliku!).

 

Gradnja uvijek počinje kopiranjem nekog postojećeg objekta i pomicanjem te kopije na čist prostor na kojem nema tuđih objekata. Ako to želimo učiniti sa gornjim objektom, postupak bi bio slijedeći:

Važno je znati da se objekti mogu i programirati - možete im dati svojstvo nevidljivosti, animirati ih ili ih programirati da generiraju neki zvuk kada ih dotaknete, itd., pa tako vaša kreativnost može doći do punog izražaja. Oni napredniji osim zgrada mogu graditi i programirati i "botove". Na adresi http://skola.sys.hr/botovi.htm možete naći program na posebnom skript-jeziku koji pokreće Anitu i Beatu, hostese koje ponekad dočekuju goste u hrvatskom naselju. Ako se želite ozbiljno posvetiti građenju u aktivnim svjetovima, možete se koristiti i bibliotekom programa i uputa koje razmjenjuje dobro organizirana zajednica graditelja aktivnih svjetova
(vidi:  http://www.activeworlds.com/community/resources.asp).

Pošto je naša zbirka objekata na vlastitom serveru, zainteresiranim ćemo korisnicima uskoro omogućiti i izradu vlastitih oBjekata. Objekti se mogu izrađivati bilo kojim 3D alatima, na pr. alatima kao što je TrueSpace ili izvanrednim VRML 2.0 editorom ISB tvrtke Parallelgraphic (http://www.parallelgraphics.com/downloads). Vlastiti server može poslužiti i u komercijalne svrhe, jer se na njemu mogu načiniti trodimenzionalni prikazi  poslovnih zgrada ili trgovačkih centara sa izloženim, a po potrebi čak i animiranim trodimenzionalnim prikazima pojedinih proizvoda, čiju funkciju mogu objašnjavati stalno prisutni botovi koji prema potrebi mogu odgovarati i na postavljena pitanja  posjetilaca.

Botove možete programirati da za vas grade, šalju telegrame i kontaktiraju susjede u vrijeme dok niste kod kuće i razgovaraju sa došljacima. Naravno, i ovdje je potrebno bar neko minimalno znanje jednostavnog  programskog jezika koji služi toj svrsi. Više o botovima možete saznati na adresi http://www.imatowns.com/xelagot/.

Kao što vidite, okruženje aktivnih svjetova pruža nam mnoge nove mogućnosti o kojima prije nekoliko godina nismo mogli niti sanjati. Paralelno sa razvojem sve širih prenosnih kanala i sve bržih multimedijalnih računala ovo će okruženje bivati sve bogatije po mogućnostima.

Kako postati punopravan građanin (i zašto) ?

Glavna je prednost punopravnih građana nad turistima što mogu ulaziti bez ograničenja u sve svjetove pojedine galaksije (svijet Metatropolis prvi je svijet izgrađen za turiste) i u većem dijelu njih i graditi. U svijetovima gdje je građenje dozvoljeno turistima (na pr. PLAYGROUND) svaki vam punopravni građanin može ukloniti izgrađeno, ako na tom mjestu sam želi graditi ili mu iz bilo kojeg razloga smeta vaša izrađevina. Osim toga što mu građevine postaju nedjeljivi dio naselja, punopravni građanin može birati svoj izgled među pedesetak vrsta raznih avatara, slati telegrame drugim avatarima, može odmah biti obavješten ako mu se prijatelj pojavi u bilo kojem od tisuće svjetova i posebnom mu se naredbom (join) može odmah pridružiti.

Da biste postali punopravni građanin galaksije ActiveWorlds morate se registrirati. Ako imate (dobro, ako ima netko od roditelja zainteresiranog djeteta ...) kreditnu karticu postupak je vrlo jednostavan: treba samo kliknuti na oznaku "Register Now!" koja se nalazi u gornjem lijevom uglu prozora u 3D browseru i dobiti ćete lozinku pomoću koje postajete punopravan građanin. Sa kreditne kartice će se nakon toga skidati samo 6.95 US$ mjesečno - što i nije tako veliki iznos za sve što dobijate zauzvrat. Djeca koja se uključe u tečajeve u organizaciji centra „Bistrić“ u komercijalnoj galaksiji AW mogu uvježbavati svoju vještinu građenja i programiranja 3D objekata kao i u svjetovima   SPAN i ZADAR. Takove gradnje su trajne i ostali turisti ne mogu ih izmjeniti ili izbrisati.

Ovako je izgledala glavna zgrada u bivšem svijetu ENTER u galaksiji EDUVERSE

 

Mala napomena za nastavnike informatike
Vrijednost pristupa svjetovima prividne stvarnosti i izradi trodimenzionalnih objekata u njima, te učenju programiranja njihovih svojstava od najvećeg je značaja za nastavu informatike i u osnovnim i u srednjim školama, i to iz više razloga:
  • Razvija kreativnost i potiče rad na samostalnim zamislima i projektima za što postoji i besplatan razvojni sustav: http://www.activeworlds.com/sdk
  • Uz kompjutorsku pismenost razvija kod omladine i prostorni zor, što je važno za kasniji rad na CAD/CAM aplikacijama.
  • Uvodi osnove objektnog programiranja i rad sa trigerima.
  • Socijalizira mladež na svjetskoj razini, jer susreću prijatelje iz svih krajeva svijeta a u komunikaciji sa njima ujedno i usavršavaju svoje znanje engleskog jezika.
  • Nastavnicima bitno olakšava posao jer im daje mogućnost da uvedu i organiziraju individualan rad u informacijskim učionicama, što znatno podiže efikasnost nastavnog procesa i pridonosi prirodnoj diferencijaciji učenika prema sklonostima i sposobnostima.

 

Za sva pitanja i komentare pošaljite e-mail na: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it