PostHeaderIcon Kako se uključiti?

Kako ući u svjetove prividne stvarnosti?

Da biste ušli u trodimenzionalne svjetove, potrebno je imati nešto brže računalo (preko 500MHz) i neku bolju grafičku karticu. Današnja računala takove zahtjeve redovito zadovoljavaju, pa možete sa adrese http://www.activeworlds.com skinuti besplatan browser za galaksiju Activeworld u kojoj se nalaze svjetovi Alphaworld (AW) i naš svijet „Span“  ili sa adrese http://www.activeworlds.com/edu/awedu.exe isto tako besplatan browser za ulazak u galaksiju Eduwerse. Pošto se nakon uključivanja treba dosta dugo čekati da se prvo učitaju potrebni 3D objekti, kod prvog uključivanja morate biti malo strpljiviji. Nakon izvjesnog vremena učitati će se svi objekti na vaše računalo, pa ćete se naći u galaksiji Eduverse ili pred glavnim ulazom u hrvatsko naselje Akram (vidi: http://skola.sys.hr/hrvatsko.htm) u galaksiji  AW. Drugi puta moći ćete posjetiti ta mjesta čak i ako niste trenutno priključeni na internet. Naravno, poželjno je da se priključite na mrežu prije ulaska u prividnu stvarnost i to iz više razloga: kao prvo, ne možete vidjeti ostale posjetioce, a kao drugo sve što bi izgradili ne bi trajno ostalo na svom mjestu, jer se ne bi istovremeno snimalo na odgovarajući VR server.  No o građenju na drugom mjestu. Za početak samo razgledajte neke od interesantnijih lokacija i i razmislite gdje biste najviše voljeli izgraditi svoju vikendicu. Kretati se kroz 3D prostor možete koristeći tipke sa strelicama na tastaturi ili pomoću miša kao i u svim ostalim 3D igrama. Gledati možete vlastitim očima ili pomoću kamere koja vas slijedi na vašem putu. Letjeti možete pritiskom na tipku + i -, a pogled prema dolje ili gore usmjeravate tikama PgDown i PgUp. Ubrzati hodanje, odnosno trčati možete ako istovremeno sa strelicom držite i tipku Ctrl. Pošto su svjetovi u pravilu vrlo veliki, niti trčanje vam neće puno pomoći da ih detaljnije razgledate -  stoga vam predlažemo korištenje kabina za teleportaciju koje se obično nalaze u blizini ulaza u naselja i koje vas mogu vrlo brzo prebaciti na lokacije od interesa. Ako vam se neko mjesto iz bilo kojih razloga svidi, i zaželite se na njega ponovno vratiti, koristite iz padajućeg izbornika naredbu «teleport» i zatim «remember» pa upišite naziv lokacije po želji. Taj će se naziv pojaviti u izborniku «teleport» pa ćete se jednim klikom na njega opet lako vratiti na to mjesto.

Mala napomena za nastavnike informatike
Vrijednost pristupa svjetovima prividne stvarnosti i izradi trodimenzionalnih objekata u njima, te učenju programiranja njihovih svojstava od najvećeg je značaja za nastavu informatike i u osnovnim i u srednjim školama, i to iz više razloga:

  • Razvija kreativnost i potiče rad na samostalnim zamislima i projektima za što postoji i besplatan razvojni sustav: http://www.activeworlds.com/sdk
  • Uz kompjutorsku pismenost razvija kod djece i prostorni zor, što je važno za kasniji rad na CAD/CAM aplikacijama.
  • Uvodi osnove objektnog programiranja i rad sa trigerima.
  • Socijalizira djecu na svjetskoj razini, jer susreću  prijatelje iz različitih krajeva a u komunikaciji sa njima ujedno i usavršavaju svoje znanje engleskog jezika.
  • Nastavnicima bitno olakšava posao jer im daje mogućnost da uvedu i organiziraju individualan rad u informacijskim učionicama, što znatno podiže efikasnost nastavnog procesa i pridonosi prirodnoj diferencijaciji učenika prema sklonostima i sposobnostima.

 

Za sva pitanja i komentare pošaljite e-mail na: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it