PostHeaderIcon Članak1

Večernji list, utorak, 4.6.2002

DJECA MIMO NAŠIH OČEKIVANJA

NOVI PRIRUČNIK ZA OBITELJ, VRTIĆ I ŠKOLU


Piše: Karmen Ožbolt


Nakon »Darovito je, što ću s njim?«, evo nastavka "Darovito je, što ću sa sobom?« - priručnik namijenjen roditeljima, odgajateljima i učiteljima koji nas na stručan i zanimljiv način uči o svijetu malih genijalaca.

 

Samo roditelji i odgajatelji takve djece znaju koliko im je ova knjiga bila nužno potrebna. Jer nadareni su djeca s posebnim potrebama i u njihov odgoj potrebno je uložiti mnogo više truda i vremena. A nadasve znanja. Gotovo kao da je riječ o djeci s posebnim potrebama zbog hendikepiranosti. Čini se pretjeranim usporediti ih s hendikepiranima, ali taj je dojam dio uobičajenih predrasuda kojima se nadarene doživljava u društvu pa i njihovu okružju. Zato se autonca upravo izašle knjige "Darovito je, što ću sa sobom" Jasna Cvetkovic-Lay bavi upravo raskrinkavanjem najuobičajenijih predrasuda prema nadarenima. Nakon knjige "Darovito je, što ću s njim'?",  psihologinja Jasna Cvetkovic-Lay, jedna od rijetkih u nas koji se nadarenima bave stručno, napisala je nastavak, posvećen prvenstveno problemima odraslih koji nadarene trebaju odgojiti. Napisala ga je, kako sama kaže, s namjerom da bude informativno štivo za radoznale roditelje, učitelje i ostale stručnjake, ali i s namjerom da upozori na nedovoljno preispitan sustav vrijednosti prema darovitoj djeci, da ih ohrabri da ustraju u svojim pokušajima da im pomognu pitajući se pritom poglavito »Što ću sa sobom?« a tek onda "Što ću s njim". A što je u tome teško, upitat će svatko tko o temi malo zna.


Bolna različitost

Jednostavno rečeno, problem je to što su daroviti toliko različiti od ostalih. Probijaju banjere naših očekivanja glede uobičajenog ponašanja i očekivanih sposobnosti za dijete odredene dobi. Zato odraslima oko sebe počinju "zadavati glavobolju" već u vrtićkoj dobi, a s odrastanjem problemi ne nestaju nego se i usložnjuju. Natprosječne intelektualne sposobnosti u nadarenih kombinirane su sa specificiranim sposobnostima i interesima - u području matematike, fizike, zemljopisa, biologije, astronomije. Oni uče brže i na kvalitativno različit naćin. Kad ih nešto zanima, treba im minimum pomoći ili potpore odraslih, veči dio vremena uče samostalno. Otkrivanje novog uzbudljivo im je i motivirajuće, stalno ih tjera da idu korak dalje. Veliki su radnici i postavljaju si visoke i dalekoročne ciljeve. Često već u vrlo ranoj dobi znaju što će biti u životu Po definiciji su kreativni. Često samostalno pronalaze nova pravila u podrućju kojim ovladavaju i nove, osebujne načine rješavanja problema unutar tog podrućja. Odbijat će primjerice instrukcije iz šaha jer žele naći svoju vlastitu strategiju, ili izluđuju profesore glazbe jer glazbalo žele svirati na svoj način. Tu počinje druga strana medalje. Njihova posebnost u osobnom razvoju pokazuje se kao povečana osjetljivost, emocionalna nestabilnost i socijalna distanca.

Kao perfekcionisti, prekritični su i prema sebi i prema drugima. Lošije se prilagođavaju društvenim konvencijama, ravnodušni su prema običajima i pravilima lijepog ponašanja.

Nezainteresirani su za pojedinosti, neorganizirani i neuredni u stvarima koje smatraju nevažnima. Na glupost reagiraju bez strpljenja koje donosi zrelost i mudrost, tuđe greške ispravljaju napadno i nemilosrdno, ćak i kad je rijeć o učiteljima i profesorima. U stanju su odbiti kntiku, ako je smatraju neargumentiranom, a svoje ućitelje mogu kntizirati ako uoče da su od njih u nekom području sposobniji. Stoga nisu miljenici svojih nastavnika. Neovisno mišljenje i nekonformizam u mnogim sredinama nisu općeprihvaćene i poželjne osobine Tvrdoglavi su i neskloni suradnji, promjenljiva raspoloženja i osjetljivi Daroviti su introvertirani i usamljeniji od prosječnih. Imaju malo kontakata s vršnjacima, radije komuniciraju sa starijima od sebe. Djelomice i zato što traže poticajnije društvo, djelomice i zato što trebaju samocu da bi razvijali svoje talente. Tako stječu iskustva koja su, s jedne strane ugodna i ispunjavajuća, a s druge bolna, izolirajuća i stresnija od onih što ih doživljava prosječno dijete.Društvo voli »obične«


Procjenjuje se da čak 20-25 posto darovite djece ima socijalne i emocionalne tegobe, što je dvostruko više od onoga što susrećemo u normalnoj populaciji školske djece. "Umjereno" darovita djeca, ona čiji se kvocijent inteligencije kreće u rasponu od 125 do 155 najćešće imaju  uravnotežene emocije i manje problema u socijalnoj prilagodbi. Ali ona s IQ-om većim od 160 najćešće pate od socijalne izolacije. Mišljenje je da je uzrok tome što imaju inteligenciju odrasle osobe a tijelo i emocije djeteta.

Današnje vrijeme, prema nekim autorima, obilježeno je zabrinjavajućim paradoksom - djeca postaju sve pametnija mjereno testovima inteligencije (IQ), a emocionalna im se inteligencija (EQ) smanjuje. Zbog toga su u prosjeku sve usamIjenija i deprimiranija, nemirnija i neposlušnija, nervoznija i sklonija zabrinutosti, impulzivnija i agresivnija nego djeca prije 20 godina. Čini se da je izgrađivanje vrijednosnog sustava i osobina ličnosti presudno za buduće naraštaje. Roditelji s pravom mogu biti nezadovoljni mjerom kojom društvo s njima dijeli ovu zadaću. Ali odgovorna obitelj nema druge mogućnosti nego da se podmetne i pod propuštene obveze društva. Darovita djeca, uz sve ostalo, brže od ostale zamjećuju nedosljednosti, dvostruka mjerila vrijednosti i dvostruki moral odraslih. Pa i svojih roditelja. Roditelji ne stvaraju nadarenu djecu, ali ih mogu uništiti. U današnjim uvjetima "tektonskih poremećaja« u sustavu društvenih vrijednosti teško je nešto suvislo savjetovati roditeljima darovite djece i mladim darovitim Ijudima. Stav "Dijete mi je darovito, ali nadam se da će u životu biti toliko pametno da to ne pokaže« - više nije rijetka pojava. Znak je razumljivog defetizma koji izaziva vladavina mediokritetstva.


Ali ta misao nije i poruka ove knjige. Temeljita analiza mana i problema darovitih i svega što proživljavaju oni sami i njihova okolina samo joj je osnova za konstruktivne sadržaje koji vrve brojnim i neposrednim savjetima. Uzmite ovu knjigu! Bit će vam zanimljiva ako i niste osobno pogođeni čudesnom mješavinom užitka i muke što je stvara iskustvo sa "čudom od djeteta«.

Igraonica "Bistrić" za nadarenu djecu